Ekologiczne odżywianie to nie wyłącznie picie czystej wody i pojadanie ogromnej miary warzyw oraz owoców, to także omijanie marketowych słodyczy. Niemało z nas nie ma świadomości, że artykuły cukiernicze to przyczyna wyłącznie pustych kalorii, jakie znajdują się w cukrze, mące pszennej oraz tłuszczu utwardzonym, w tej formie słodycze dostarczają jedynie ustrojowi maksymalne dawki wigoru, lecz ich nadmiar jest gromadzona w formie tkanki tłuszczowej.
Bardzo niekiedy hipermarketowe słodycze kryją w sobie elementy pożywne. Stąd obecnie powinniśmy redukować cukry proste, ponieważ prowadzą one zaledwie do wzrostu otyłości, humusu zębów, a też zakłóceń szczebla glukozy we krwi, co w wyniku może prowadzić do cukrzycy. Dla naszego ekologicznego zdrowego życia starajmy się ograniczać konsumowanie sklepowych słodyczy albo wybierajmy te, które zamiast węglowodanów przeciętnych mają stewie.
Innym niekorzystnym komponentem dla naszego życia jest sól. W związku z tym, wskazówki międzynarodowej organizacji zdrowia, czyli WHO opowiadają, że persona maksymalnie dziennie może zjeść chlorek sodu w nie większej ilości, jak pięć gram czyli tyle ile znajduje się w
pojedynczej nie wielkiej łyżeczce od naparu. Okazuje się jednak, że Polacy konsumują sól w miarce piętnastu gram na dzień. Z tego incydentu wynika, iż sól jest w towarach hipermarketowych, jako zwykły składnik, a ponadto sól jest dołączana do pożywienia w okresie adaptowania. Na ten jak również inne przebiegi przeróbki pożywienia nie mamy wpływu, aczkolwiek za to posiadamy wpływ na to, jak spreparowania potrawy w w swym siedlisku. W powiązaniu z powyższym, ubiegajmy się jedzenie nie dosalać, aż do momentu gdy nie doprawimy całkowicie pożywienia odmiennymi zaprawami.
Znamy już, że nadpodaż soli jest w artykułach przemysłowo przetworzonych, stąd istotnie omijaj pożywienia wędzonego, zakonserwowanego i wysoko przerobionego. Żeby żyć zdrowo, możesz także zamienić podsmażanie, na pieczenie.